Sprawozdanie z sesji AMA na żywo z The Farm 51 I MY.GAMES – World War 3 – Official Website

Sprawozdanie z sesji AMA na żywo z The Farm 51 I MY.GAMES

15/05/2020

Całkiem niedawno zorganizowaliśmy sesję AMA na World War 3 Discord, w trakcie której fani mieli okazję zadać nurtujące ich pytania Kamilowi Bilczyńskiemu z The Farm 51 oraz Alexejowi Larionovi z MY.GAMES. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat nowego partnerstwa wydawniczego i przyszłości World War 3, specjalnie dla was zebraliśmy tu wszystkie odpowiedzi!

Nic nie mogło sprawić nam większej przyjemności od waszych reakcji i zainteresowania grą podczas sesji AMA na żywo. Na przyszłość mamy w planach większą liczbę wydarzeń skierowanych do społeczności, podczas których będziemy zdradzać szczegóły na temat treści World War 3. Przyjemnej lektury!

Ten zapis pochodzi z sesji AMA na żywo, która odbyła się 12 maja na oficjalnej stronie Discord. Pytania i odpowiedzi zostały uporządkowane według kategorii i nieznacznie zredagowane dla lepszej czytelności.

Współpraca z MY.GAMES

Jakie są wasze oczekiwania odnośnie wydania na chińskim rynku? Czy myślicie, że MY.GAMES może w tym pomóc?

Kamil: Zdecydowanie, rynek azjatycki jest bardzo ważny dla nas i naszej strategii, i jestem pewny, że MY.GAMES jako globalny wydawca pomoże nam zarządzać World War 3 w azjatyckich regionach. : )

Dlaczego zdecydowaliście się wesprzeć World War 3, skoro jesteście producentem Warface (podobna gra typu strzelanka FPS). Czy gra World War 3 nie jest konkurencyjna dla waszego własnego tytułu?

Alexey: Jesteśmy zdania, że World War 3 jest już świetną grą i chcemy pracować nad nią razem z Farm 51, aby ulepszyć ją jeszcze bardziej i przyciągnąć nowych graczy! Co się tyczy Warface, jesteśmy pewni, że obie gry zapewniają niepowtarzalną rozgrywkę i nie będą sobie zanadto zawadzać.

Czy MY.GAMES pomoże wam w inny sposób niż za pomocą zasobów i wiedzy fachowej? Jaką rolę odegra MY.GAMES w rozwoju? Wniesie ta firma wkład w postaci personelu i funduszy czy pozostawi to całkowicie w gestii The Farm 51? Czy deal ten pomoże przyspieszyć rozwój nowych treści, takich jak mapy i broń? Czy współpraca partnerska pociąga za sobą jakieś konsekwencje personalne po stronie The Farm 51 (tzn. czy pracownicy The Farm 51 zostali zastąpieni przez pracowników MY.GAMES)?

Kamil: Masa pytań! ; ) Ogólnie rzecz biorąc, MY.GAMES pomoże nam w każdym aspekcie World War 3 pod kątem polepszenia i rozszerzenia gry. Dlatego też wybraliśmy MY.GAMES jako naszego długoterminowego partnera strategicznego dla World War 3.

Nowe treści, takie jak mapy i broń, pojawią się na bank! : )

Czy MY.GAMES ma zespół pracujący lub pomagający w rozwoju World War 3? Jeśli tak, czy jest to jakiś konkretny obszar (obszary), nad którą (którymi) pracują?

Kamil: Tak, współpracujemy na wielu kluczowych obszarach! Podzielimy się szczegółami na temat naszej współpracy, gdy nadejdzie pora… teraz dopiero zaczynamy.

Jaką przyszłość wróży MY.GAMES dla World War 3?

Alexey: Uważamy, że jak tylko gra zostanie zakończona, będzie miała potencjał, aby stać się hitem na rynku taktycznych FPS, a nawet na rynku FPS w ogóle. Jako wydawca, z naszej strony zainwestujemy nasze zasoby i zaoferujemy wszelką pomoc The Farm 51, aby osiągnąć ten cel.

Ile lat potrwa współpraca The Farm 51 i MY.GAMES?

Alexey: Takich rzeczy nie zaopatruje się w datę ważności, w tym względzie jest to jak z małżeństwem. : ) A tak na serio, wierzymy, że będzie to długa i owocna współpraca.

Jak dużą kampanię reklamową planujecie? Kiedy będzie tam tyle osób na serwerach co tutaj? : ) Z iloma aktywnymi graczami się liczycie? Jak zamierzacie przywrócić tę grę do życia? Zdaje się, że na razie zapomniano o tym, że baza graczy poza UE wynosi 0.

Alexey: Na pewno planujemy dużą kampanię reklamową przy okazji dużego wydania finalnej wersji. Nie możemy jeszcze podać dat ani przybliżonej liczby graczy w chwili wydania, ale jak już wspomnieliśmy, wierzymy w World War 3 i uważamy, że będzie się cieszyła popularnością.

Czy pod względem rozmiaru i jakości, czy porównałbyś World War 3 do produkcji AAA? Niezależnych AAA? Gdzie umieściłbyś produkcję produktu końcowego?

Alexey: To definitywnie gra AAA, nie mamy co do tego wątpliwości.

P2W i mikropłatności.

MY.GAMES tworzy projekty F2P. Czy World War 3 stanie się F2P z mikropłatnościami? Kto będzie obserwował mikropłatności, czy decyzje pozostaną w gestii The Farm 51? Czy może wydawca będzie dyktował ceny? Czy ceny będą regionalne?

Alexey: Szczegóły dotyczące modelu dystrybucji zostaną ujawnione w późniejszym terminie w 2020 r. Należy jednakże wspomnieć, że The Farm 51 będzie miało pełną kontrolę nad procesem rozwoju i wizji World War 3. Oprócz tego, pod żadnym pozorem nie zamierzamy wprowadzać do gry elementów pay-to-win i już teraz jesteśmy nieugięci w tej kwestii.

Jak zespół i ludzie z MY.GAMES poradzili sobie ze gwałtownymi reakcjami, złośliwymi komentarzami i obawami ze strony społeczności na forach i Discord?

Alexey: Jestem absolutnie pewien, że MY.GAMES jest doskonałym partnerem dla World War 3. : ) Zanim podpisaliśmy umowę, odbyłem z nimi wiele dyskusji, a oni naprawdę dobrze rozumieją World War 3 jako grę i oczekiwania graczy. Mamy solidny plan, jak wspólnie ulepszyć World War 3 – głowa do góry. : )

Steam i obecni gracze

Dlaczego dokładnie gra będzie „wstrzymana” do zakupu? Kiedy stracimy okazję do zakupu gry?

Alexey: Gracze, którzy zakupili już World War 3 we wczesnym dostępie, będą mogli grać w nią bez końca. Jednakże, gra nie będzie już dostępna w sprzedaży na stronie Steam do odwołania. Więcej szczegółów na ten temat zdradzimy później.

Czy przed wydaniem pojawią się jakieś małe i duże łatki? Czy możemy zaktualizować grę i grać? Jak długo pozostanie we wczesnym dostępie?

Alexey: Gra będzie dostępna na stronie Steam, ale nie będzie można jej kupić do momentu ostatecznego. Mamy pewne plany, którymi chcemy się podzielić z graczami oraz zamierzamy przetestować nowe ulepszenia przed wydaniem 1.0, ale na pewno nie chcemy prezentować niedokończonych lub nieprzetestowanych aktualizacji.

Jeśli ktoś kupił waszą grę przez Steam w fazie wczesnego dostępu za 99 złoty, co dostanie, gdy gra stanie się F2P i czy będzie ona warta poprzedniej ceny?

Alexey: Na pewno zachowasz dostęp do gry, a otrzymasz bogatą zawartość gry, niezależnie od naszego rozwiązania dystrybucyjnego (które zostanie ogłoszone jeszcze w tym roku).

Co otrzymają weterani World War 3 przy okazji finalnego wydania?

Kamil: Wszyscy gracze wczesnego dostępu zostaną uznani za weteranów i otrzymają specjalne upominki w chwili wydania gry. Wszelkie zakupy treści w grze dokonane w fazie wczesnego dostępu zostaną przeniesione lub zwrócone odpowiednio w walucie gry.

Treści w grze

Czy nadal planujecie wymianę serwerów Microsoft na serwery Linux?

Kamil: Tak, rozważamy serwery Linux jako solidną alternatywę dla serwerów Windows.

Czy myślisz, że główne słabe strony gry, takie jak optymalizacja i serwery, mogą zostać ostatecznie usunięte, aby zadowolić graczy?

Kamil: Moim zdaniem wraz z MY.GAMES mamy znacznie lepszy punkt wyjścia do wypolerowania i ulepszenia World War 3 oraz do finalnego wydania, uwieńczonego sukcesem!

Czy gra będzie regionalna? Na przykład, gracze rosyjscy grają tylko z graczami rosyjskimi, gracze chińscy tylko z graczami chińskimi, gracze europejscy tylko z graczami europejskimi, itp.

Kamil: W tej chwili nie mamy żadnych planów dotyczących innej „separacji regionów” w porównaniu z dzisiejszymi serwerami World War 3

Która część rozwoju była jak dotąd najtrudniejsza (bez tych oczywistych, takich jak katastrofa wydania lub 0.3)?

Kamil: Tworzenie wieloosobowej gry FPS pozostaje wyzwaniem każdego dnia… To ciekawy temat na kolejną długą rozmowę w przyszłości (po udanym finalnym wydaniu). : )

Czy będzie wsparcie dla RTX i DLSS 2.0?

Kamil: Na pewno, dlaczego nie. Szczerze mówiąc, rozważamy taką opcję. : )

Czy pojawi się więcej różnorodności w dostosowywaniu postaci?

Kamil: Myślę, że już dzisiaj mamy wiele możliwości dostosowywania postaci w porównaniu z innymi grami FPS. ; ) Ale tak, w przyszłości pojawi się więcej operatorów i strojów. : ): Jeśli masz jakieś sugestie, po prostu wyślij nam e-mail z tym co chcesz. : )

Jak World War 3 będzie chroniona przed oszustami? W dzisiejszych czasach w każej FPS jest mnóstwo oszustów.

Alexey: Masz rację, to ważny problem, który trzeba rozwiązać. Przy czym zarówno MY.GAMES jak i The Farm 51 mają doświadczenie w zarządzaniu grami FPS i radzeniu sobie z tym problemem, co też zamierzamy zrobić. : )

Jeśli chodzi o szczegóły, to ujawnimy je, jak tylko je ustalimy, przygotujemy i sfinalizujemy.

Czy jest plan przerobienia niektórych map, takich jak Berlin, który jest dość słabą wizualnie mapą w porównaniu ze Smoleńskiem czy Polarynem?

Kamil: Poprawiamy stare mapy pod kątem rozgrywki i wizualnym, będziecie zaskoczeni. : )

Aktualizacje i plan działania

Kiedy zamierzacie wydać aktualizację 0.9?

Kamil: Będziemy wydawać nowe aktualizacje, gdy będą gotowe.

Na jakich konsolach planujecie wydać grę i kiedy? Jaką rolę odgrywa MY.GAMES w procesie przenoszenia?

Alexey: Jesteśmy bardzo podekscytowani nową generacją konsol, jak również możliwościami wydania konsoli w ogóle, ale chcemy najpierw skupić się na dostarczeniu jak najlepszych wrażeń graczom PC. Nie mamy obecnie żadnych komunikatów dotyczących przeniesienia World War 3 na inne platformy.

Nad iloma mapami pracuje obecnie wasz zespół?

Kamil: Będziesz zaskoczony (mamy nadzieję). ; )

Czy wdrożycie kompletny i łatwy do zrozumienia tutorial?

Kamil: Tak, mamy takie plany.

Czy będą jakieś zawartości do pobrania?

Alexey: Pewne jest, że zamierzamy opracować w tym plan działania po wydaniu, jak również później plan produkcji.

Kiedy możemy się spodziewać pojawienia się nowych drażniących treści, takich jak animacje?

Kamil: Kiedy nowe rzeczy będą gotowe do wydania na żywo. Dzięki współpracy z MY.GAMES będziemy mieli dostęp do profesjonalnego zespołu QA, który (mamy nadzieję) bardzo pomoże nam na etapie usuwania błędów.

Jaka będzie znaczenie pojedynczego gracza względem multiplayera?

Kamil: W tej chwili skupiamy się na multiplayerze… ale kto wie? Możliwe, że w przyszłości wydamy jakąś twardą taktyczną kampanię dla pojedynczego gracza. Teraz koncentrujemy się na multiplayerze…

Komunikacja

Co się stało z komunikacją w ciągu ostatnich trzech miesięcy?

Kamil: Dość ciężko pracowaliśmy nad projektem i rozmawialiśmy o szczegółach współpracy z MY.GAMES.

Czy opublikujecie poprzednie filmiki, zdjęcia, itp. z wczesnego rozwoju i przed wydaniem wczesnego dostępu? Trochę zabawnych rzeczy, trochę poważnych rzeczy?

Kamil: Jasne, dlaczego nie. ; )

Możemy spodziewać się regularnej informacji i komunikacji, czy też rozwój będzie przebiegał „w mroku”?

Alexey: Na pewno będziemy was informować o naszych postępach. Jeszcze w tym roku zamierzamy wydać plan działania odnośnie rozwoju i produkcji World War 3.

Smirnoff czy Wyborowa?

Kamil: Jeśli muszę, Wyborowa. 😉